October 10, 2022
Nieuws

Wat betekent het energieplafond voor de klanten van NextEnergy?

Het energieplafond is de regeling waar we de meeste vragen over krijgen. Logisch, het werken met dynamische prijzen is een relatief nieuw concept en wordt in de communicatie van de overheid niet specifiek benoemd. Het energieplafond is een regeling wat nog in beweging is. Zoals het nu lijkt is het energieplafond voor jou, als klant van NextEnergy enorm interessant! Houd de website van de rijksoverheid in de gaten voor de meest actuele status rondom dit onderwerp!

Wat is het energieplafond precies? 

We beginnen eventjes bij het begin. Het energieplafond geldt vanaf 1 januari 2023 en is ingesteld om de gas- en elektriciteitsrekening van alle huishoudens in Nederland beheersbaar te houden. Voor zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen is een prijsplafond ingesteld.

Dit ziet er als volgt uit: 

  • Elektriciteit: wanneer de energieprijzen per 1 januari 2023 boven de €0,40 per kWh stijgen, dan hoef je deze hogere prijs niet te betalen tot een totaal verbruik van 2900 kWh per jaar. 
  • Gas: wanneer de gasprijzen per 1 januari 2023 boven de €1,45 m3 stijgen, dan hoef je deze hogere prijs niet te betalen tot een totaal verbruik van €1200 m3 per jaar. 

Lees ook: compensatie van in totaal € 380 op je energierekening in november en december

Wat betekent het energieplafond voor jou als klant?

Zoals jullie weten fluctueren de energieprijzen per uur en de gasprijzen per dag. Dankzij een dynamisch contract kan je slim gebruiken maken van de goedkopere momenten op een dag. Deze mogelijkheid is zeer gunstig in combinatie met het prijsplafond. 

Grafiek van het prijsplafond en dynamische prijzen
Het prijsplafond en dynamische elektriciteitsprijzen

Prijsplafond en dynamische elektriciteitsprijzen 

Zie bovenstaande afbeelding → met een dynamisch contract profiteer je van lage prijzen op gunstige momenten, maar betaal je tijdens piekuren nooit meer dan de plafondprijs (€0,40). De gemiddelde stroomprijs over een hele maand kan daardoor onder de plafondprijs komen. Terwijl klanten met normale contracten de volledige plafondprijs betalen.

Meer weten? Lees het artikel op nu.nl → prijsplafond energie mogelijk voordeliger voor mensen met dynamisch contract. 

Grafiek van dynamische prijzen in combinatie met het prijsplafond
Het prijsplafond en dynamische gasprijzen

Prijsplafond en dynamische gasprijzen 

Zie bovenstaande afbeelding → met een dynamisch contract profiteer je van lage prijzen op gunstige momenten, maar betaal je tijdens piekuren nooit meer dan de plafondprijs (€1,45). De gemiddelde gasprijs over een hele maand kan daardoor onder de plafondprijs komen. Terwijl klanten met normale contracten de volledige plafondprijs betalen.

In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 m3 gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS).

Bron: Rijksoverheid.nl

Verbruik boven het prijsplafond? 

Verbruikt jouw gezin meer dan 2900kWh elektriciteit en 1200m3 gas? Dan ga je ook met dynamische prijzen over het prijsplafond heen. Met het verschil dat je bewust om kunt gaan met de momenten dat de energieprijs laag is. Je houdt dus na het bereiken van het prijsplafond, nog steeds grip op je maandlasten! De NextEnergy app geeft jou inzicht in je actuele verbruik en de actuele gas- en elektriciteitsprijzen. 

Vanuit de overheid wordt het voordeel wat je pakt met dynamische prijzen in combinatie met het prijsplafond gestimuleerd. Dit om de energietransitie te versnellen en verspilling van energie tegen te gaan.

Conclusie dynamische prijzen en het prijsplafond

Dankzij de combinatie van dynamische prijzen en het prijsplafond kan jouw energierekening onder het prijsplafond komen. Je profiteert namelijk van de gunstige momenten, terwijl de piekmomenten dankzij het prijsplafond nooit boven de € 0,40 voor elektriciteit en € 1,45 voor gas uitkomen. Ga je over het maximale verbruik van het prijsplafond heen? Dan kan je dankzij de dynamische prijzen bewust met je verbruik omgaan en je 'energieslurpers' aanzetten wanneer de prijzen laag zijn. Terwijl mensen met 'normale' contracten bij overschrijding van het prijsplafond de hoogste prijs betalen.