19/12/2022
Nieuws

Wat betekent het energieplafond voor de klanten van NextEnergy?

Het energieplafond is de regeling waar we de meeste vragen over krijgen. Logisch, het werken met dynamische prijzen wordt in de communicatie van de overheid niet specifiek benoemd. In dit artikel vertellen we je wat het energieplafond precies is en leggen we je uit waarom het hebben van een dynamisch energiecontract juist nu heel interessant is.

Wat is het energieplafond? 

We beginnen eventjes bij het begin. Het energieplafond geldt vanaf 1 januari 2023 en is bedoeld om de gas- en stroomrekening van alle huishoudens in Nederland in de hand te houden. Voor zowel de gas- als de stroomprijzen is een zogenaamd energieplafond ingesteld.

Dit ziet er zo uit:

  • Stroom: wanneer de energieprijzen boven de €0,40 per kWh stijgen, dan betaal  je deze hogere prijs niet tot een totaal verbruik van 2900 kWh per jaar. 
  • Gas: wanneer de gasprijzen per 1 januari 2023 boven de €1,45 m3 stijgen, dan betaal je deze hogere prijs niet tot een totaal verbruik van 1200 m3 per jaar.

Wat betekent het energieplafond voor jou als klant?

Vanaf 1 januari 2023 betaal je nog steeds - als klant van NextEnergy - de inkoopprijs voor stroom en gas, maar met een korting vanuit de overheid in de vorm van het energieplafond. Om deze korting te bepalen wordt er gerekend met jouw gemiddelde energiekosten over de periode van de nota (meestal een jaar, tenzij je eerder overstapt).

Dat werkt als volgt: 

  1. Jouw verbruik wordt - net zoals nu - vermenigvuldigd met het tarief van dat moment.
  2. Alle dynamische tarieven die jij over de periode van je nota betaald hebt, worden bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door jouw totale verbruik.
  3. Het resultaat is het gemiddelde tarief wat jij die periode betaald hebt. 
  4. Als dit gemiddelde boven het energieplafond ligt, wordt het verschil als korting gerekend. Wanneer het gemiddelde tarief onder het de plafondprijs zit, dan ben je extra voordelig uit en betaal je minder dan het energieplafond.

Met een dynamisch energiecontrtact profiteer je dus van lage prijzen, maar betaal je in een dure maand - wanneer de prijzen allemaal hoog zijn - nooit meer dan de plafondprijs (maximaal €0,40 kWh voor stroom en €1,45 m3 voor gas). 

Met andere woorden, je betaalt altijd het prijsplafond of minder. Wanneer je een variabel energiecontract hebt, betaal je altijd het energieplafond, nooit minder. Je bent dus voordeliger uit met een dynamisch energiecontract.

De korting vanuit het energieplafond wordt automatisch toegepast op de maandelijkse voorschotten.

→ Het totale kortingsbedrag wat je ontvangen hebt vanuit het energieplafond zal uiteraard ook zichtbaar zijn op je jaarafrekening.

Het energieplafond en de verdeling van verbruik

De korting vanuit het energieplafond heeft een limiet. Dat noemen we het verbruik plafond. Voor stroom ligt het verbruik plafond op 2900 kWh per jaar en voor gas op 1200 m3 per jaar. Dit totaalbedrag is niet gelijk verdeeld over het hele jaar. In de winter, wanneer het koud en donker is, verbruik je namelijk meer dan in de zomer. Daarom is het verbruik wat binnen het energieplafond valt per maand vastgesteld. Het vastgestelde verbruik per maand wordt een verbruiksprofiel genoemd.

In onderstaande grafieken zie je hoe het verbruiksprofiel er per maand uitziet voor gas en stroom:

Het energieplafond voor gas verdeeld in maanden
Verbruiksprofiel gas
Het energieplafond voor stroom verdeeld in maanden
Verbruikersprofiel stroom

Conclusie dynamische prijzen en het energieplafond

Dankzij de combinatie van dynamische prijzen en het energieplafond kan jouw energierekening onder het energieplafond komen. Je profiteert namelijk van de gunstige prijzen, terwijl de piekprijzen dankzij het energieplafond nooit boven de € 0,40 voor stroom en € 1,45 voor gas uitkomen. 

Ga je over het maximale verbruik van het energieplafond heen? Dan kan je dankzij de dynamische prijzen bewust met je verbruik omgaan en je 'energieslurpers' aanzetten wanneer de prijzen laag zijn. Terwijl mensen met variabele energiecontracten bij overschrijding van het energieplafond de hoogste prijs betalen.