19/12/2022
Nieuws

Wat betekent het energieplafond voor de klanten van NextEnergy?

Het energieplafond is de regeling waar we de meeste vragen over krijgen. Logisch, het werken met dynamische prijzen wordt in de communicatie van de overheid niet specifiek benoemd. In dit artikel vertellen we je wat het energieplafond precies is en leggen we je uit waarom het hebben van een dynamisch energiecontract juist nu heel interessant is.

Wat is het energieplafond? 

We beginnen eventjes bij het begin. Het energieplafond geldt vanaf 1 januari 2023 en is bedoeld om de gas- en elektriciteitsrekening van alle huishoudens in Nederland in de hand te houden. Voor zowel de gas- als de elektriciteitsprijzen is een zogenaamd energieplafond ingesteld.

Dit ziet er zo uit:

  • Elektriciteit: wanneer de energieprijzen boven de €0,40 per kWh stijgen, dan betaal  je deze hogere prijs niet tot een totaal verbruik van 2900 kWh per jaar. 
  • Gas: wanneer de gasprijzen per 1 januari 2023 boven de €1,45 m3 stijgen, dan betaal je deze hogere prijs niet tot een totaal verbruik van 1200 m3 per jaar.

Wat betekent het energieplafond voor jou als klant?

Vanaf 1 januari 2023 betaal je nog steeds - als klant van NextEnergy - de inkoopprijs voor elektriciteit en gas, maar met een korting vanuit de overheid in de vorm van het energieplafond. Om deze korting te bepalen wordt er gerekend met jouw gemiddelde maandelijkse energiekosten.

Dat werkt als volgt: 

  1. Jouw verbruik wordt - net zoals nu - vermenigvuldigd met het tarief van dat moment.
  2. Alle dynamische tarieven die jij in een maand betaald hebt, worden bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door jouw totale verbruik.
  3. Het resultaat is het gemiddelde tarief wat jij die maand betaald hebt. 
  4. Als dit gemiddelde boven het energieplafond ligt, wordt het verschil als korting gerekend. Wanneer het gemiddelde tarief onder het de plafondprijs zit, dan ben je extra voordelig uit en betaal je minder dan het energieplafond.

Met een dynamisch energiecontract profiteer je dus van lage prijzen, maar betaal je in een dure maand - wanneer de prijzen allemaal hoog zijn - nooit meer dan de plafondprijs (maximaal €0,40 kWh voor elektriciteit en €1,45 m3 voor gas). 

Met andere woorden, je betaalt altijd het prijsplafond of minder. Wanneer je een variabel energiecontract hebt, betaal je altijd het energieplafond, nooit minder. Je bent dus voordeliger uit met een dynamisch energiecontract.

De korting vanuit het energieplafond wordt automatisch toegepast op de maandelijkse voorschotten.

→ Het totale kortingsbedrag wat je ontvangen hebt vanuit het energieplafond zal uiteraard ook zichtbaar zijn op je jaarafrekening.

Het energieplafond en de verdeling van verbruik

De korting vanuit het energieplafond heeft een limiet. Dat noemen we het verbruik plafond. Voor elektriciteit ligt het verbruik plafond op 2900 kWh per jaar en voor gas op 1200 m3 per jaar. Dit totaalbedrag is niet gelijk verdeeld over het hele jaar. In de winter, wanneer het koud en donker is, verbruik je namelijk meer dan in de zomer. Daarom is het verbruik wat binnen het energieplafond valt per maand vastgesteld. Het vastgestelde verbruik per maand wordt een verbruiksprofiel genoemd.

In onderstaande grafieken zie je hoe het verbruiksprofiel er per maand uitziet voor gas en elektriciteit:

Verbruiksprofiel gas
Verbruikersprofiel elektriciteit

Minder verbruikt dan het verbruiksprofiel

Verbruik jij in een maand minder dan het verbruiksprofiel voor gas of elektriciteit? Dan neem je dat tegoed mee naar de volgende maand. Dit wordt automatisch voor je bijgehouden. Het opgebouwde tegoed is geldig tot en met het moment dat jij je jaarafrekening krijgt. Wanneer dat is hangt af van jouw startdatum. Deze startdatum is voor iedereen anders. 

→ Nadat jij de jaarafrekening hebt ontvangen, begint de telling opnieuw en komt het opgebouwde tegoed voor het energieplafond te vervallen. Je begint dan weer met een schone lei en ook jouw maandelijks voorschot wordt dan herberekend. 

Conclusie dynamische prijzen en het energieplafond

Dankzij de combinatie van dynamische prijzen en het energieplafond kan jouw energierekening onder het energieplafond komen. Je profiteert namelijk van de gunstige prijzen, terwijl de piekprijzen dankzij het energieplafond nooit boven de € 0,40 voor elektriciteit en € 1,45 voor gas uitkomen. 

Ga je over het maximale verbruik van het energieplafond heen? Dan kan je dankzij de dynamische prijzen bewust met je verbruik omgaan en je 'energieslurpers' aanzetten wanneer de prijzen laag zijn. Terwijl mensen met variabele energiecontracten bij overschrijding van het energieplafond de hoogste prijs betalen.

Energie tegen inkoopprijzen

Vast voorschot per maand

100% groen en duurzaam

Je kan altijd weer weg