4/8/2023

Alles wat je moet weten over slim laden

Met slim laden kan je gemakkelijk besparen op het laden van je elektrische voertuig (EV). In dit artikel leggen we uit hoe slim laden werkt, en hoe jij er meteen mee aan de slag kan!

Je komt thuis rond een uur of 18:00 en begint meteen je auto op te laden voor de volgende dag. Logisch, toch? Helaas begint heel Nederland rond die tijd massaal energie te verbruiken, waardoor stroom duurder wordt. Met slim laden regelt de NextEnergy app het opladen van je auto, en kiest het automatisch de momenten waarop stroom het goedkoopst is. Zo bespaar je in potentie tot wel €1.000 per jaar!

De evolutie van slimme energie

Je hoort het tegenwoordig overal: slimme energie. Veel elektrische apparatuur heeft nu onderhand een slimme variant. Slimme meters, slimme laadpalen, etc. Maar wat betekent ‘slim’ eigenlijk in de context van energie?

Voor de komst van de slimme meter was het aflezen van je meter een simpel maar vaak verwarrend proces. Je zag op een analoge meter een cijfer, en dat cijfer ging omhoog naarmate je energie verbruikte. Logisch, maar het gaf je weinig inzicht in je dagelijks verbruik.  

Tegenwoordig bezitten steeds meer Nederlandse huishoudens een slimme meter, waardoor je altijd in kan zien hoeveel energie je verbruikt. Zo kan je slimmer omgaan met je energieverbruik, duurzamere keuzes maken, en vervolgens goedkoper uit zijn. Maar onder vaste en variabele contracten blijven die besparingen karig.

Met dynamische prijzen word je juist beloond door energie te verbruiken wanneer het goedkoper is, en slim laden is een logische volgende stap. Daarom is het hiervoor ook nodig om een slimme meter te hebben — je moet precies kunnen inzien wanneer je stroom verbruikt, en ook hoeveel er wordt verbruikt.

Onder een vast of variabel contract blijven besparingen karig.

Waarom slim laden?

Heel kort gezegd: slim laden is makkelijker en goedkoper.

Een elektrische auto is doorgaans goedkoper op te laden dan een traditionele benzineauto. Toch is het een enorme energieslurper. Veel rijden betekent veel opladen, en dat kan je stroomverbruik per jaar verdubbelen. Tegen het energieplafond kost het volledig opladen van een Tesla Model 3 bijvoorbeeld €28!

Daar kan je met dynamische energieprijzen wat aan doen. Door tijdens daluren je auto op te laden kan je veel goedkoper of soms zelfs gratis uitkomen. Slim laden maakt dat makkelijker door het proces voor jou te automatiseren.

Échte slimme energie

Slim laden gaat geheel door de NextEnergy app. De app communiceert met jouw auto om zo het laden aan te sturen op basis van jouw wensen en kiest de meest voordelige momenten om dat te doen. Zie het als iemand die een metaforische stekker in en uit een stopcontact haalt gebaseerd op de actuele energieprijzen.

Laten we een voorbeeld schetsen. Je werkt vandaag vanuit huis. Morgenochtend hoef je pas weer op pad te gaan, dus je besluit de auto alvast slim op te laden. Je sluit je auto aan op de laadpaal. In de NextEnergy app geef je aan dat je morgen om 08:00 vertrekt, en dat je de auto dan op minimaal 70% batterijniveau wilt hebben.

Verder hoef je niks te doen en je kan weer lekker aan het werk. Slim laden zorgt ervoor dat je auto pas wordt opgeladen wanneer de stroomprijzen het gunstigst zijn, in dit voorbeeld is dat in de vroege middag.

Slim laden zorgt ervoor dat je auto pas wordt opgeladen wanneer de stroomprijzen het gunstigst zijn.
Grafiek met optimaal moment voor stroomverbruik

Hoe stel ik slim laden in?

Simpel gezegd, in de vijf stappen hieronder:

  • Stap 1: Download de NextEnergy app
  • Stap 2: Verbind je auto met de app
  • Stap 3: Stel je vertrektijden in
  • Stap 4: Stel je laadpercentages in
  • Stap 5: Profiteer!

Voor een meer gedetailleerde uitleg, lees het artikel: Hoe stel ik slim laden in?

Kan ik slim laden gebruiken?

Om slim laden te gebruiken heb je het volgende nodig:

  1. Je hebt thuis een slimme meter
  2. Je hebt een dynamisch energiecontract bij NextEnergy
  3. Je hebt de NextEnergy app op je telefoon
  4. Je auto wordt ondersteund* voor slim laden. Zie hiervoor het document: Ondersteunde automerken voor slim laden.


Daarnaast is het aangeraden om thuis een laadpaal te hebben. Dit is omdat je alleen met je eigen stroomaansluiting kan profiteren van dynamische energieprijzen, en daarbij slim laden. Hoewel je auto ook via een gewoon stopcontact opgeladen kan worden, gaat dat via een laadpaal sneller en veiliger.

*Slim laden ondersteunt de grootste elektrische automerken in Nederland, maar helaas niet elk merk of model. Dit komt omdat je auto bepaalde functionaliteiten moet hebben om ervan gebruik te kunnen maken, en niet elk model beschikt daar over. Wanneer jouw auto slim laden niet ondersteunt, kan je er alsnog gebruik van maken met een Zaptec of Wallbox laadpaal.

Veelgestelde vragen

Hoe wordt mijn data gebruikt?

Wanneer je een auto koppelt aan de NextEnergy app, zal je zien dat je bepaalde permissies moet geven om slim laden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de locatie van je auto. We begrijpen dat dat wat spannend kan klinken.

Deze data wordt echter alleen gebruikt zodat de app er zeker van kan zijn dat de auto wordt opgeladen op jouw thuislocatie, oftewel waar je kan profiteren van dynamische prijzen. Deze data wordt niet opgeslagen door NextEnergy.

Wordt mijn laadsnelheid hierdoor beïnvloed?

Nee, de NextEnergy app stuurt simpelweg het laden van je auto aan op basis van jouw wensen. Als je dus zo snel mogelijk een volle auto nodig hebt, kan dat via de NextEnergy app even snel als wanneer je laadt zoals je normaal gewend bent.  

Wel wordt het laden (soms) verspreid over een langere periode om zo veel mogelijk te profiteren van dalmomenten.

Wat als ik mijn auto onverwacht eerder nodig heb?

In de app kan je twee laadpercentages instellen: een direct laadpercentage en een slim laadpercentage. Zet je bijvoorbeeld je directe laadpercentage op 40%? Dan zal je auto zo snel mogelijk opladen naar 40%, waarna het overstapt naar slim laden.  

We raden aan om altijd een direct laadpercentage in te stellen voor als je de auto onverwacht nodig hebt.

Heb je nog andere vragen?

Onder veelgestelde vragen vind je nog meer antwoorden op al jouw vragen.

Slim laden bij NextEnergy

Wil jij ook besparen met slim laden, maar heb je nog geen dynamisch energiecontract? Hieronder kan je eenvoudig en snel je aanbod berekenen.