18/12/2023
Thuisbatterij

De energietransitie in eigen huis — thuisbatterijen zijn hier!

Traditionele bakstenen woning met zonnepanelen op dak, omgeven door groene tuin en terras op zonnige dag.

Vandaag lanceren wij de eerste slimme thuisbatterij die via de NextEnergy app direct is gekoppeld aan ons dynamische energiecontract. Op deze manier kan jij automatisch meedoen op de onbalansmarkt en het financiële speelveld van het stroomnet. Bestaande batterijen kon je bijvoorbeeld alleen opladen met vooraf bekende tarieven. Niet met de actuele, real-time, tarieven op de onbalansmarkt.

De directe koppeling tussen de slimme thuisbatterij en een dynamisch energiecontract zorgt ervoor dat energie automatisch wordt opgeslagen wanneer er een hoog energie-aanbod is. Denk hierbij aan momenten dat de zon schijnt en/of het hard waait. Wanneer het energie-aanbod laag is, kan jij jouw eigen energie vanuit de batterij verbruiken. Als je deze energie niet gebruikt, kan de thuisbatterij automatisch stroom terug leveren, en verkopen, aan het net. Je handelt hiermee automatisch met actuele energietarieven. Daarnaast word jij op deze manier minder afhankelijk van het stroomnet.

Zonnepaneleneigenaren

Als je zonnepanelen hebt, kan het koppelen van een thuisbatterij aan een dynamisch energiecontract extra waardevol zijn. De salderingsregeling, waar je nu voordeel uit haalt, wordt jaarlijks minder en zal verdwijnen. Met een thuisbatterij gekoppeld aan een dynamisch contract kun je de opgewekte energie automatisch opslaan en vervolgens gebruiken of verkopen tijdens piekuren op het stroomnet.

Thuisbatterijen als collectief

Ons doel is om samen met onze klanten een batterijcollectief te vormen. Dit collectief, aangestuurd door ons, draagt bij aan het balanceren van het overvolle stroomnet. Met veel batterijen samen kan er een aanzienlijk verschil gemaakt worden op het overvolle stroomnet. En daar profiteer jij van.

“Het ACM adviseerde kortgeleden nog om een vast energiecontract af te sluiten, wat vreemd is in een tijd waarin je op piekmomenten zelfs geld kunt verdienen als je energie gebruikt. Terwijl je ziet dat bepaalde energiemaatschappijen consumenten extra laten betalen voor het opwekken van groene stroom via zonnepanelen. Beide zaken dragen niet bij aan het oplossen van netcongestie, waar we met zijn allen voor moeten staan. We willen met de lancering van de thuisbatterij dan ook bijdragen aan het oplossen van de problematiek rond het stroomnet en de regie over energie teruggeven aan de consument,” - Gijs Wubbe, NextEnergy CEO

De slimme thuisbatterij in capaciteit en vermogen

De verschillende slimme batterijen kunnen tussen de 5kWh en de 30kWh opslaan. Daarnaast zit er ook nog verschil in de modellen op het gebied van het vermogen van de batterijen. Dit ligt tussen de 3 kW en 5 kW. Hoe hoger het vermogen, des te meer stroom het tegelijkertijd kan leveren aan een huishouden.

Rekensom slimme thuisbatterij

Dynamische tarieven gaan uit van de uurprijzen op de day-ahead markt. Afgelopen jaar waren er 390 momenten rendabel om slim te laden met een gemiddeld rendement van 12 cent per kWh. Een 10kWh batterij kan dan ongeveer 3900 kWh verhandelen per jaar. Dit zorgt voor een rendement van 468 euro per jaar.

Daar bovenop kan de thuisbatterij ook handelen op de onbalansmarkt. Dit zijn de actuele prijzen, in tegenstelling tot de day-ahead prijzen die een dag van tevoren bekend worden gemaakt.

Als we alleen kijken naar de grote prijsverschillen in de onbalansmarkt waren er de afgelopen 12 maanden 969 momenten (kwartieren) waarin je minimaal 50 eurocent kon verdienen per KWH in de onbalansmarkt. Van deze 969 kwartieren was er gemiddeld 90 eurocent per KWH te verdienen.

Uitgaande van een 10kWh, 5kw batterij systeem, kan je in potentie dus €1090,12 aan rendement behalen. Echter, dit rendement kan alleen maar gerealiseerd worden als er op dat moment voldoende energie beschikbaar is en er genoeg ruimte is in je batterij door dagelijks verbruik. Ook moeten deze prijspieken optimaal gesignaleerd worden. Op basis van onze analyse kan een Nederlands huishouden met dit batterij systeem zo’n 55% van dit rendement potentieel halen. Dit komt neer €600,- per jaar.

Het totale rendement bedraagt dus 468,-euro (van het (ont)laden met enkel dynamische prijzen) plus 600,- euro (van het (ont)laden tijdens onbalanspieken), wat neerkomt op een totaal van 1.068,- euro per jaar!

Vind de juiste thuisbatterij voor jou

Benieuwd naar de opties? Met 6 verschillende modellen is er voor iedereen een geschikte en slimme oplossing. Bekijk ons aanbod of neem contact op met onze experts via 030 203 5800.