Veelgestelde vragen

Gelden dynamische tarieven ook voor gas en hoe werkt dat?

Het antwoord is ja. De prijs voor gas verandert per dag. In de NextEnergy app kan je zien wat de huidige gasprijzen zijn. Je betaalt wat je verbruikt tegen de gasprijs van die dag.

Dynamische gasprijzen gemiddeld lager dan bij traditionele leveranciers

Gemiddeld liggen de dynamische gasprijzen lager dan de vastgezette prijzen bij traditionele energiemaatschappijen. Traditionele energiemaatschappijen die werken met een vastgezette prijs (vast of variabel contract), rekenen namelijk altijd een risicomarge bovenop de gasprijzen. Dit om te voorkomen dat ze verlies draaien wanneer de inkoopprijzen langere tijd flink stijgen. Daalt de beursprijs echter, dan maken deze leveranciers extra winst en betaal je als klant dus teveel.

Hoe werkt het aanmelden voor een gasaansluiting bij NextEnergy?

Je kunt ervoor kiezen om gas en/of elektriciteit van NextEnergy af te nemen. NextEnergy rekent €5,99 maandelijkse kosten per maand per aansluiting. Neem je gas en elektriciteit af, dan betaal je voor 2 aansluitingen (€11,98 per maand). Je kunt tijdens het berekenen van je aanbod aangeven welke aansluiting je wilt afnemen.

Gerelateerde vragen

Hoe speel ik in op dalmomenten?

Via onze app kun je dagelijks rond 16:00 de stroomprijzen van de volgende dag bekijken. Deze prijzen kunnen behoorlijk verschillen van uur tot uur.

Wat is het verschil tussen beursprijs, beursprijs+ en all-in prijs?

Beursprijs

De beursprijs van energie is de marktprijs waartegen NextEnergy energie inkoopt op de Europese energiemarkt. Deze prijs is exclusief BTW.

Beursprijs+

In de beursprijs+ wordt ook de inkoopvergoeding, energiebelasting (in 2024 €0,13 per kWh stroom en €0,70 per m3 gas) en BTW (21%) over de beursprijs meegerekend.

All-in prijs

De all-in prijs bevat alle posten van de beursprijs+, en telt daar de netbeheerderskosten en abonnementskosten bij op. Daarnaast wordt de vermindering energiebelasting van de prijs afgehaald om tot de all-in prijs te komen.

Waarom is een slimme meter verplicht?

Het hebben van een slimme meter is een harde voorwaarde. . Wij moeten namelijk precies weten wat iemand wanneer aan elektriciteit en gas verbruikt heeft. En dat kan alleen met een slimme meter goed gemeten worden.  

Daarnaast geloven wij dat dynamische energietarieven nodig  zijn voor het verduurzamen van het energienet. De klant moet beloond worden wanneer hij of zij energie verbruikt op momenten dat er veel energie beschikbaar is. Zoals bijvoorbeeld op een zonnige middag, wanneer de zonnepanelen een hoge piek aan energie produceren. Ook dat kan alleen gemeten worden met een slimme meter.

Heb je nog een oude meter en wil je toch gebruik maken van de diensten van NextEnergy? Dan is het alleen mogelijk om het wettelijke modelcontract af te sluiten. Ons modelcontract vind je hier: Modelcontract NextEnergy.

Waarom betaal ik ondanks de dynamische energieprijzen bij NextEnergy een vast voorschot per maand?

Het hanteren van een maandelijks voorschot - ondanks de wisselende energieprijzen - heeft de volgende voordelen:

  • Je weet precies hoeveel je maandelijks aan energiekosten kwijt bent.
  • Dankzij het maandelijkse voorschot worden de kosten over het jaar verspreid. Dit voorkomt onverwacht hoge energierekeningen in de winter.

Dankzij het maandelijkse voorschot houdt je grip op je energiekosten. Je energierekeningen blijven zo door het hele jaar gelijk, ook wanneer prijzen door het jaar heen fluctueren.

Hoe werkt een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract betaal je de beursprijs van het moment voor gas en elektriciteit. Stroomprijzen veranderen per uur en gasprijzen per dag. Je kunt de (dynamische) energieleverancier zien als de handelaar die de energie rechtstreeks vanuit de beurs  aan jou doorstuurt.

Met de NextEnergy app heb je altijd inzicht in de huidige energieprijzen en kan je daar slim op inspelen. Dit doe je door ‘energieslurpers’, zoals de wasmachine, aan te zetten op het moment dat de stroomprijs laag is. Met een dynamisch energiecontract betaal je dus alleen wat je verbruikt.

Wat betekent de energietransitie en hoe dragen dynamische energieprijzen daar aan bij?

Met de energietransitie wordt de overgang van fossiele energiebronnen naar natuurlijke energiebronnen bedoeld. In andere woorden, het gebruik van kolen, olie en gas voor het opwekken van energie wordt volledig vervangen door CO2-neutrale energiebronnen, zoals zon, wind en water.

Op een winderige, zonnige middag wordt er een hoge piek aan energie teruggeleverd aan het net. Het energienet is nog niet ingericht op deze pieken en kan de energie niet kwijt. Het energienet raakt dan overbelast. Op dagelijkse basis is er wel één of meerdere van die “energiepieken” afkomstig uit natuurlijke bronnen.

De energietransitie en dynamische prijzen

De energieprijzen schommelen per uur en op de piekmomenten - wanneer natuurlijke bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen veel energie aanleveren - wordt de energie voor een lage prijs en in uitzonderlijke gevallen, zelfs met geld toe aangeboden. Klanten met dynamische energiecontracten kunnen slim inspelen op deze goedkope momenten. Deze klanten worden dankzij de lage prijzen gemotiveerd om energie af te nemen op de piekmomenten en dragen daardoor direct bij aan het in evenwicht houden van het energienet.

Ondanks dat  er beperkt energie is, gaat er dagelijks energie verloren. En dat is erg zonde. Dankzij dynamische energiecontracten worden klanten zich bewust van de energieprijzen.  Iedereen draagt dan zijn steentje bij in het versnellen van de energietransitie door energie te gebruiken als het nodig is.

Wat is het verschil tussen dynamische, vaste en variabele energiecontracten?

Bij een vast contract betaal je als klant een vast energietarief per maand. Dit tarief staat voor een X aantal jaren vast, ongeacht wat de schommelende energiemarkt doet. Bij een variabel energiecontract betaal je ook een vast energietarief per maand, de hoogte van het tarief kan per maand verschillen. De energieleverancier is bij een variabel contract vrij om het energietarief per maand op basis van de energiemarkt aan te passen. Een variabel energiecontract leg je vast voor onbepaalde tijd en mag je als klant altijd opzeggen.

Een dynamisch energiecontract werkt - in tegenstelling tot variabele en vaste contracten - niet met een vast energietarief per maand. Je betaalt de huidige elektriciteits- en gasprijs. Je verbruikt gas- en elektriciteit tegen de beursprijs. Deze prijzen schommelen voor elektriciteit per uur en voor gas per dag. Doorgaans liggen de beursprijzen ver onder de vaste tarieven van een vast- of variabel contract.