13/3/2023
Dynamische prijzen

Dit is hoe je bijna €200 per maand kan besparen op je energie

Je hebt vast gemerkt dat de energiemarkt constant in beweging is. In de afgelopen paar jaar is het duidelijk geworden dat ouderwetse variabele contracten oneerlijk zijn tegenover de klant, en dat je daardoor veel te hoge rekeningen op je mat krijgt. Toch zijn er positieve ontwikkelingen in de energiemarkt. Meer dan 200.000 huishoudens maken gebruik van een dynamisch energiecontract waarmee ze gemiddeld €165 per maand goedkoper uit zijn.

Wat bespaart een huishouden nu precies met dynamisch?

Op basis van gemeten energieverbruik was een gemiddeld huishouden in januari €397* kwijt aan stroom en gas met een variabel contract. Bij NextEnergy hadden ze met hetzelfde verbruik en een dynamisch energiecontract €211 betaald — een besparing van 46%!

*Exclusief prijsplafond. Energieverbruik gemeten door NextEnergy. Variabele energieprijzen gebaseerd op onderzoek van het CBS.

Waarom zijn dynamische prijzen lager?

Traditionele energieleveranciers stemmen met jou een prijs af voor een bepaalde tijd. Omdat ze de energieprijzen niet perfect kunnen voorspellen, moeten ze inschattingen maken. Daarbij rekenen ze ook risicomarges — extra kosten voor de klant zodat de leverancier ook bij stijgende prijzen winst blijft draaien.

Bij NextEnergy betaal je de fluctuerende beursprijzen voor stroom en dagprijzen voor gas. Dat betekent dat er geen risicomarges bij betrokken hoeven te worden, en jij goedkoper uit bent.

Écht slimme energie

Dynamische prijzen zijn dus doorgaans een stuk goedkoper, maar daarnaast beloont een dynamisch energiecontract ook slim verbruik. Vrijwel elke dag is er een dalmoment waar stroom goedkoper is dan gemiddeld. Zet je dan je energieslurpers aan? Dan kan je nóg meer besparen!

Grafiek met het optimale moment om stroom te verbruiken (vaak in de vroege middag).
Het optimale moment om stroom te verbruiken is meestal in de (vroege) middag.

3 onmisbare bespaartips

Als je van een vast of variabel contract overstapt, kan het wat vreemd voelen om gebruik te maken van dalmomenten. Hier volgen 3 simpele tips waarmee jij meteen kan beginnen met besparen!  

1. Programmeer je wasjes

Weet jij hoeveel je betaalt voor je wasjes per jaar? Zo niet, dan ben je niet de enige. Als we uitgaan van een wasmachine en een vaatwasser die met enige consistentie worden gebruikt, kosten die je makkelijk €130 per jaar.

Met een dynamisch energiecontract kan je daar wat aan doen. In de NextEnergy app zie je rond 16:00 de stroomprijzen van de volgende dag. Zie je een dalmoment? Dat is hét moment om je wasjes te draaien! Je kan jaarlijks wel 66% besparen op je wasjes — en door je (vaat)wasmachine van tevoren te programmeren, bespaar je ook als je niet thuis bent.

2. Gebruik slim laden

50% van NextEnergy klanten laden hun elektrische auto’s op tijdens dalmomenten om zo veel goedkoper uit te zijn. Erg slim, maar het kan nog slimmer.

Met slim laden neemt de NextEnergy app het laadproces voor jou over. Zo kiest het de gunstigste momenten om op te laden gebaseerd op de actuele en day-ahead stroomprijzen. Natuurlijk behoud je altijd de controle over je laadpercentages en zorgt de app ervoor dat je auto voldoende is opgeladen wanneer je de volgende dag vertrekt.

3. Claim jouw persoonlijke kortingscode

Heb je geen elektrische auto, of vind je wasjes programmeren te veel gedoe? Geen zorgen, bij NextEnergy kan je ook besparen met een persoonlijke kortingscode.  

Vul de code BESPAAR2023 in wanneer je de overstap maakt naar NextEnergy en ontvang €50 korting op je eerste jaarnota!

Ook dynamische energie proberen?

Eerst zien, dan geloven? Dat snappen we. Bij NextEnergy hanteren we geen opzegtermijnen- of boetes. Bevalt dynamische energie je dus niet, dan kan je altijd kosteloos overstappen. Hieronder bereken je snel en eenvoudig jouw persoonlijke aanbod.