26/10/2023

Stroomkosten berekenen — dit is hoe je het doet

De meeste Nederlandse huishoudens zullen met de komst van de slimme meter een betere grip hebben gekregen op hun stroomverbruik, maar weet je bijvoorbeeld ook hoeveel geld je per jaar uitgeeft aan TV kijken? In dit artikel leggen we je uit hoe je makkelijk en snel kan uitrekenen wat je apparaten allemaal verbruiken, en wat dat betekent voor jouw portemonnee.

Het verschil tussen Watt, Kilowatt, en Kilowattuur

Voordat we beginnen met het berekenen van je stroomkosten is het belangrijk om te begrijpen wat het verschil is tussen een watt, kilowatt, en een kilowattuur.

Wat is een watt?

Een watt (W) is een natuurkundige eenheid van vermogen. We gaan niet de wetenschappelijke details in duiken, maar het belangrijkste dat je moet weten is dat watt wordt gebruikt om het vermogen van elektrische apparaten aan te duiden. Hoe meer watt, hoe meer vermogen en hoe meer elektriciteit het apparaat nodig heeft om te functioneren.

Voorbeelden van apparaten en hun wattage:

Een overzicht met vermogen van elektrische apparaten. LED Lamp: 4 watt. OLED TV: 200 watt. Stofzuiger: 600 watt.
Voorbeelden van apparaten en hun wattage

Watt wordt vrijwel altijd per uur vermeld. In het voorbeeld hierboven verbruikt een LED lamp dus in 10 uur 40 watt.

Tip: weet je niet wat het vermogen van jouw apparaat is? Zoek naar het model op internet en kijk naar de productspecificaties.

Wat is een kilowatt?

Een kilowatt (kW) is ook een eenheid van vermogen, en het is simpel te begrijpen. Een kilowatt is namelijk 1.000 watt. Het heeft van zich niet veel nut, maar het is handig om het rekenwerk omtrent je energieverbruik wat makkelijker te maken. Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt namelijk meer dan een miljoen watt per jaar. Om het simpel te houden verkleinen we dat dus naar kilowatt.

Wat is een kilowattuur?

Een kilowattuur (kWh) is geen eenheid van vermogen, maar een uitdrukking van de hoeveelheid elektrische energie die wordt verbruikt. Als je een elektrisch apparaat met een vermogen van 500 W (oftewel 0,5 kW) twee uur aan laat staan, dan heb je 1 kWh verbruikt. Als we weer de LED lamp als voorbeeld gebruiken, dan verbruikt deze na 250 uur aan staan één kWh. Die rekensom is vrij simpel.  

Deel 1.000 door het vermogen van het apparaat, en je ziet hoeveel uur het duurt voordat je 1 kWh hebt verbruikt. Een LED TV met een vermogen van 100 W moet bijvoorbeeld (1.000 / 100 = 10) tien uur aan staan om één kWh te verbruiken.

Verbruik in kWh berekenen

Je weet nu hoe je kan uitrekenen hoelang het duurt voor een apparaat om één kWh aan energie te verbruiken. We draaien nu de rekensom om: hoe bereken je het verbruik in kWh van jouw apparaten? Hiervoor moet je twee dingen weten: het vermogen van het apparaat in watt of kilowatt, en de tijd dat je het apparaat gebruikt in uren.

We nemen dit keer de stofzuiger van 600 W als voorbeeld. Stel dat je het een uur gebruikt, dan wordt de rekensom:

Om het verbruik in kWh van een apparaat te berekenen vermenigvuldig je het aantal uren van verbruik met het vermogen van het apparaat in kilowatt.
Berekening van verbruik in kWh

Met deze berekeningen kan je meer inzicht krijgen in je verbruik, en vooral waar het vandaan komt. Als je bijvoorbeeld elke dag een uur stofzuigt, verbruik je:

365 x 0,6 = 219 kWh per jaar

Hoe bereken je jouw stroomkosten?

Nu je het verbruik per jaar weet, is het tijd om de daadwerkelijke kosten te berekenen. Neem het verbruik in kWh en vermenigvuldig dat met de stroomprijs in jouw energiecontract. Met een vast of variabel contract is dat vrij simpel, je hebt over een langere periode namelijk één stroomtarief. Stel dat je €0,35 per kWh betaalt. Je kan dan op jaarbasis uitrekenen hoeveel je voor al die stofzuigsessies betaalt met de som:

219 x 0,35 = €76,65

Als je een dynamisch energiecontract hebt, verandert de stroomprijs om het uur. De rekensom op jaarbasis is dus wat lastiger, maar daar tegenover kan je wel een stuk voordeliger stofzuigen. Actuele stroomprijzen kunnen namelijk veel schommelen door de dag heen. In de (vroege) middag is stroom een stuk goedkoper dan in de avond, en daar kan je van profiteren. Stel bijvoorbeeld dat je elke dag rond 13:00 stofzuigt, en laten we ervan uitgaan dat de gemiddelde stroomprijs door het jaar heen op dat moment €0,20 is. Je betaalt dan op jaarbasis:

219 x 0,20 = € 43,80

Met een dynamisch energiecontract wordt de rekensom dus iets moeilijker, maar je kan er veel van profiteren als je tijdens dalmomenten je grootste energieslurpers gebruikt.

Stroomkosten berekenen, vanaf het begin

Het berekenen van je stroomkosten hoeft dus niet moeilijk te zijn. We gaan nog één keer de stappen door met een nieuw voorbeeld. Jan kijkt elke avond na het eten twee uurtjes TV, en hij wil weten hoeveel hij nou jaarlijks daarvoor betaalt.

Stap 1: Jan zoekt op het internet naar het model van zijn TV om achter het vermogen (160 W) te komen.

Stap 2: Jan berekent hoeveel kWh hij per avond verbruikt. Hiervoor gebruikt hij de rekensom 2 x (160/1.000) = 0,32. Hij verbruikt dus 0,32 kWh per dag door TV te kijken.

Stap 3: Jan berekent hoeveel kWh dat op jaarbasis is. 365 x 0,32 = 116,8 kWh.

Stap 4: Jan berekent hoeveel hij daarvoor betaalt. 116,8 x 0,30 = €35,04.

In een paar simpele stappen is Jan erachter gekomen dat hij jaarlijks €35,04 aan TV kijken uitgeeft.  

Waarom is dit belangrijk?

Bij NextEnergy vinden we het belangrijk dat men inzicht krijgt in hun verbruik en de kosten die daarbij komen kijken. Voorzien van dat inzicht en een dynamisch energiecontract kan je grote stappen zetten in het besparen op je energierekening. Zo kan je bijvoorbeeld je wasmachine programmeren om te draaien wanneer stroom het goedkoopst is, of zelfs je elektrische auto via de NextEnergy app slim opladen tijdens dalmomenten.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Je berekent hieronder snel en gemakkelijk jouw aanbod.