13/6/2024
Nieuws

Miljoenen Nederlanders duur uit door te vroeg energie vast te zetten

Persoon fietst op pad langs water, bewolkte lucht, landelijke omgeving.

Veel huishoudens hebben hun energietarieven in 2023 vastgezet. Een logische keuze na de energiecrisis van de jaren daarvoor, maar toch zijn Nederlanders die in 2023 voor een vast energiecontract kozen nu duurder uit. Energieprijzen zijn sindsdien namelijk blijven dalen, maar daar merk je niets van met een vast energiecontract.

Meerdere vergelijkingssites gaven aan dat een vast contract slim was als je zekerheid wilde hebben, vooral omdat het prijsplafond in 2024 zou komen te vervallen. Ook externe factoren zoals oorlog in het Midden Oosten droegen bij aan angst dat de prijzen weer zouden stijgen, en dat nu hèt moment was om je tarieven vast te zetten.

Energieprijzen bleven dalen

In de praktijk pakte dat anders uit. 2023 was het jaar waarin energieprijzen eindelijk begonnen te dalen, en die trend zette in het eerste kwartaal van 2024 ook door. In de herfst van vorig jaar leek een jaar lang 34 cent per kWh misschien een goede deal, maar sindsdien zijn de beursprijzen gedaald, en daarmee ook de tarieven die je met een vast energiecontract betaalt. Volgens vergelijkingssite Independer zijn de gemiddelde tarieven van een vast contract nu 32% lager dan in de laatste maanden van 2023.

Je volgende vraag zal zijn: "Is nu dan wel een goed moment om mijn tarieven vast te zetten?”

Dat hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Een vast energiecontract pakt goed uit als je meer waarde hecht aan zekerheid dan lage prijzen. Is je doel om goedkoper uit te zijn? Dan is een vast contract nog steeds niet ideaal. 

In deze periode van dalende beursprijzen is een dynamisch energiecontract namelijk gemiddeld goedkoper. In het eerste kwartaal van 2024 waren onze tarieven bijvoorbeeld 28% lager dan die van traditionele energiecontracten op basis van data van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).

En dat was niet alleen zo in de laatste paar maanden. Sterker nog, dynamische tarieven waren ook door heel 2023 goedkoper dan traditionele contracten, en daar bespaarden onze klanten vorig jaar dan ook € 1.200,- mee. Hoewel we de toekomst niet kunnen voorspellen, is het duidelijk dat de zekerheid van een vast contract al een tijdje niet meer nodig is geweest.

Hoe zit het met gasprijzen?

Tot dusver hebben we vooral stroom als voorbeeld gebruikt, maar ook op het gebied van gas was je een stuk goedkoper uit geweest met dynamisch — ja, ook in de winter. Momenteel (op het moment van schrijven week 24 van 2024) betaal je met een vast energiecontract zo’n € 1,32 per m³ gas, gebaseerd op het gemiddelde van de tarieven van vier grote leveranciers. Vergelijk dat eens met onze dynamische gasprijzen, waarbij je zelfs in de wintermaanden goedkoper uit was met gemiddeld € 1,15 per m³ in het eerste kwartaal van dit jaar.

Drie gekleurde rechthoeken met energieprijzen: "NextEnergy" €0,24 stroom en €1,15 gas; "Vast energiecontract" €0,28 stroom en €1,32 gas; "Variabel energiecontract" €0,33 stroom en €1,39 gas.

Kies voor dynamisch en ontvang € 50 korting

Traditionele energieleveranciers bieden vaak hoge welkomstkortingen als lokkertjes. Het resultaat? Hogere tarieven vanwege risicomarges die in de prijs zitten verstopt. Bij NextEnergy doen we daar niet aan, en geniet je dagelijks van goedkopere tarieven.

Geen zorgen, we geven je nog steeds korting wanneer je de keuze maakt voor dynamisch. Gebruik code GEEN-VAST50 bij je overstap en ontvang € 50,- korting op je eerste jaarnota van ons. Je hoeft enkel je gegevens in te vullen, en wij regelen de rest. Met de knop hieronder heb je binnen een minuut jouw aanbod berekend.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze experts via 030 203 5800 voor een vrijblijvend adviesgesprek.