20/12/2023
Dynamische prijzen

3 tips om dynamische energie uit te leggen aan de kersttafel

Feestelijk gedekte tafel met kaarslicht en kerstdecoraties in een gezellige kamer met kerstboom en grote ramen.

Het is weer tijd voor de feestdagen, en voor vele Nederlanders betekent dat gezellig rond een veel te lange uitgeklapte tafel met familie — ook familie die je maar eens in het jaar ziet. Je hoort jouw betweterige oom klagen over zijn energierekening en hoe hij de energiecrisis zou aanpakken als hij het voor het zeggen had. Je zegt dat je best blij bent met jouw dynamische energiecontract en ziet meteen wat hoofden jouw kant op draaien. Je kan geen kant meer op.

“Hoeveel betaal jij dan per maand?”

Jouw oom gaat meteen de aanval in. Hoewel een termijnbedrag (ook wel maandbedrag) zeker een indicatie kan geven van hoe voordelig jouw contract is, kan je beter de prijs per kWh stroom en m³ vergelijken. Jouw termijnbedrag is namelijk gebaseerd op jouw geschatte verbruik. Als je dus bijvoorbeeld een elektrische auto hebt, zal jouw termijnbedrag een stuk hoger zijn dan dat van jouw oom met zijn diesel-SUV.

Tip 1: vergelijk tarieven, niet termijnbedragen

Leg dus eerst uit dat een termijnbedragen niet de beste manier is om energieprijzen te vergelijken. Jouw oom pakt zijn laatste factuur erbij en laat zijn telefoon trots aan jou zien. “34 cent per kWh en 1,35 per kuub gas, nog onder het prijsplafond!” zegt hij met een grijns op zijn gezicht. Met zulke tarieven mocht hij in 2022 nog blij zijn, maar net als veel Nederlanders weet jouw oom niet dat de energieprijzen sindsdien behoorlijk gedaald zijn, en betaalt hij daarom nog steeds te veel.

Je laat jouw tarieven zien. Afgelopen maand was iets duurder dan gemiddeld, met zo’n €0,29 per kWh stroom en €1,23 per m³ gas. Toch betaalde je een stuk minder dan jouw oom met zijn variabele energiecontract. Zijn opmerking over het prijsplafond negeer je — jij zat het hele jaar door namelijk al onder het prijsplafond.

“Ja maar de prijzen kunnen ook ineens stijgen!”

Een klassieker, en er zit een kern van waarheid in. Er kan natuurlijk veel gebeuren. Kijk echter naar heel 2023, en je ziet dat de daadwerkelijke prijzen heel stabiel zijn gebleven. Op papier kan een dynamisch energiecontract spannend lijken, maar in de praktijk zijn de energieprijzen het afgelopen jaar langzaam maar zeker gedaald.

Tip 2: vergelijk over een langere periode

Vooral in de wintermaanden kan je hier en daar een dag vinden waar stroom in piekuren duurder was dan gemiddeld, en dat kan afschrikkend werken. Kijk echter op maand- or jaarbasis, en je ziet hoeveel goedkoper dynamische energie gemiddeld is. En vergeet niet: als de prijs ineens kan stijgen, kan het ook net zo goed ineens dalen.

Als we kijken naar variabele energieprijzen in 2022 en 2023, dan zien we dat ze snel met de markt meestijgen, maar juist heel langzaam met de markt dalen.

Stroomprijzen bij NextEnergy de afgelopen 12 maanden.
Stroomtarieven zijn het afgelopen jaar erg stabiel gebleven.

“Er zit vast een addertje onder het gras.”

Tsja, het is een logische reactie als je traditionele energieleveranciers gewend bent. Bij NextEnergy doen we het anders — je ziet namelijk precies hoe jouw energierekening wordt opgebouwd. Sterker nog, bij traditionele energieleveranciers weet je vaak niet waar jouw tarieven op gebaseerd zijn. Deze worden vaak getoond als “Vaste leveringskosten”, wat vrij nietszeggend is. Het echte addertje zit dus in de verborgen kosten (lees: risicomarges) die je met variabele en vaste contracten betaalt.

Tip 3: leg uit hoe tarieven worden berekend

Je betaalt met dynamische energie van NextEnergy altijd de beursprijs plus een inkoopvergoeding van ongeveer €0,02 per kWh stroom, en €0,12 per m³ gas. Daar komt vervolgens energiebelasting en btw bovenop. Je kan het allemaal zelf uitrekenen, en je zal zien dat je op hetzelfde uitkomt als wat de NextEnergy app laat zien.

“Nou vooruit dan maar, doen ze ook aan korting?”

Tegen jouw ijzersterke argumenten kan je oom niet opboksen. Als hij interesse toont kan je hem natuurlijk uitnodigen met jouw vriendencode in de NextEnergy app — zo krijgen jullie allebei €50 korting én maken jullie tijdelijk kans op een e-bike. En zo niet… ach, je hoeft hem pas volgende kerst weer te zien.