3/2/2023

Dit is hoe sommige huishoudens zo’n 35% goedkoper uit waren in 2022

Uit cijfers van het CBS is gebleken dat je met een ander type energiecontract vorig jaar flink hebt kunnen besparen op je energie. 2022 was namelijk het jaar van het dynamische energiecontract. En de huishoudens met dit contract bespaarden erg veel op hun maandlasten.

Uit het onderzoeksrapport van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) blijkt dat huishoudens met een variabel contract gemiddeld 54% duurder uit waren voor stroom dan met een dynamisch contract. Voor gas was dit gemiddeld 33%. Dit is precies de reden waarom een dynamisch energiecontract nu zo populair is.

Grafiek met prijsvergelijking tussen variabele en dynamische stroomtarieven in 2022

Wat is een dynamisch energiecontract?  

Energiecontracten met dynamische prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor stroom en gas direct gekoppeld zijn aan de inkoopprijzen. Dit verschilt op dag en uur basis. Je koopt energie automatisch in, je hoeft hier zelf niets aan te doen. Dat scheelt in de basis zoals hierboven te zien is, vaak een flinke som geld. Je kan hier slim mee omgaan en nóg meer besparen.  

Het opwekken van groene en duurzame energie maakt dit contract steeds populairder. In Scandinavië is dynamische energie al enkele jaren de standaard. En in Nederland stappen ook steeds meer mensen over. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) schat dat al zo’n 300.000 huishoudens al zijn overgestapt naar dynamische energie. Bij NexEnergy zien we de populariteit ook. Veel van onze nieuwe klanten komen van traditionele energie leveranciers. De reden dat ze overstappen zijn de hoge prijzen.

De basisprijs is vaak veel lager

Dynamische energieleveranciers geven de consument direct en automatisch toegang tot de energiemarkt. Dat maakt hun organisatie veel efficiënter. Ze kunnen hun diensten veel goedkoper aanbieden. Daarnaast maken ze geen lange termijn inschattingen van de energiemarkt en leggen dan ook geen extra risico marges op de prijs. Bij NextEnergy betaal je voor energielevering een vast maandbedrag, in plaats van een hoge energieprijs - wel zo eerlijk.

Hoe energieprijzen worden opgebouwd — traditionele energieleverancier en NextEnergy

Je kan extra besparen door slim in te spelen op het net

Door het groeiend aandeel van zon en wind in energieproductie zijn er veel momenten dat er overproductie van elektriciteit is. Dit komt dan heel voordelig (soms zelfs gratis) op het net. En hier profiteer jij flink van.

Je kan tientallen euro’s besparen per oplaadbeurt van je elektrische auto. Het enige wat je hoeft te doen is op het juiste moment op te laden. Het scheelt ook al snel een euro per wasbeurt als je wast tijdens de goedkope uren. Tel dat maar eens bij elkaar op.  

Bij NextEnergy bieden we dynamische energie aan sinds 2022 en groeien we erg hard. Wij richten ons nu op het automatiseren van alle energie vragende processen in je huis. Zo gaat dat in de toekomst allemaal automatisch. Dit maakt de - gemiddeld al goedkope - dynamische energie dan nog veel voordeliger.

Grafiek die dalmomenten uitlicht — vaak goedkope of zelfs gratis energie in de middag

Een moderne, groene wereld heeft dit nodig.

Naast groene opwekking is efficiënter energieverbruik en opslag een noodzaak. Dynamische energieleveranciers zorgen dat alle aangesloten huishoudens hun gebruik beter afstemmen op het energienet. Dit haalt de energiepieken naar beneden en dit maakt ons energieverbruik veel efficiënter en groener.  

Hoe doen we dit dan?  

Bij NextEnergy doen we het echt anders. En dit is beter voor de wereld en je portemonnee.

  • Wij leveren 100% groene energie, en je draagt bij aan het efficiënter maken van ons energienet.  
  • Elke maand betaal je een vast voorschot, dus geen financiële verrassingen.
  • Wij regelen de overstap met je oude leverancier, je hoeft niets te doen.  
  • Contracten zijn altijd flexibel, je kan iedere dag opzeggen.

De nummers liegen er niet om.

Steeds meer mensen maken bewust de slimme keuze om over te stappen op een dynamisch energiecontract. Eerst zien dan geloven?  Bereken hieronder eenvoudig hoeveel jij kunt besparen.