10/9/22
Dagblad van het Noorden

Stroom en gas per uur tegen beursprijs

LED-lamp ligt op houten ondergrond naast enkele munten, tegen donkere achtergrond.

Voor wie nu tegen de hoge energiekosten aanloopt, lijk het te mooi om waar te zijn. Energie afnemen tegen beursprijzen, die soms zelfs negatief zijn waardoor je er geld op toe krijgt.

Gijs Wubbe en Frederik op de Beeck hebben deze formule bedacht voor hun eigen energiebedrijf: NextEnergy.

Waar de meeste, grote energieleveranciers langetermijnblokken aan energie inkopen, kijken wij van dag tot dag en van uur tot uur wat de prijzen zijn op de energiemarkt.

Aan het woord is Wubbe (37). Na een waterval aan jargon ('scope', 'keten', 'positie nemen') lijk het idee simpel. Wie energie inkoopt via NextEnergy, kan dat per dag en zelfs per uur doen tegen de best mogelijke prijs op de Energiebeurs EPEX. Door op die manier in te kopen zegt Wubbe de prijzen 20 tot 25 procent lager te kunnen houden. "Omdat de prijsrisico's op korte termijn minder hoog zijn." De app van NextEnergy geeft dan aan dat bijvoorbeeld om één uur 's middags de energie het goedkoopst is en dus hét moment om de elektrische auto op te laden.

Natuurlijke bronnen

De energie die het bedrijf inkoopt komt van de Europese wind en zon. De tarieven daarvan wisselen omdat de opwek van energie afhankelijk is van de weersomstandigheden. En de energie kan nog niet voldoende worden opgeslagen voor de langere termijn. NextEnergy verkoopt de energie tegen beursprijzen weer door. De consument betaalt voor de 'service', zoals de ondernemer uitlegt. Een maandelijks abonnement kost €4,50 voor gas en eenzelfde bedrag voor elektriciteit.

Praktisch voorbeeld

Een voorbeeld aan de hand van de energieprijzen van afgelopen 24 juli. De hoogste prijs die dag was om negen uur 's avonds: €0,40 per kWh, de laagste was om één uur 's middags: -€0,09 per kWh. Als je dan 's middags een elektrische auto oplaadt, kan je in potentie op 60 kWh, dat is een volle batterij, €29 besparen. Datzelfde principe geldt voor gebruik van een wasmachine of het opladen van een warmtepomp.

Een zekere toekomst

Wubbe denkt nu met zijn zakenpartner na over een service in de toekomst om automatisch in te schatten wat hun klanten wanneer nodig hebben, zodat ze kunne programmeren wanneer energievreters op het net mogen.
Maar wat als het bedrijf een succes wordt? Zal het dan geen ongunstige invloed hebben op de prijs? Ofwel: kan NextEnergy ten onder gaan aan zijn eigen succes? "Nee" zegt Wubbe lachend. "Als het duurder wordt, zijn we alsnog goedkoper dan de grotere energiebedrijven." Want het blijft interessant om per uur te bekijken wanneer je het beste energie kunt inkopen: die prijzen liggen per dag vast.

En bij meer klanten willen we de energie goed verdelen. Dan zorgen we ervoor dat klanten op de juiste manier en op de goede tijdstippen energie gebruiken.

En energie is er volgens Wubbe voldoende. "Er is vaak een overschot".

Doel van NextEnergy

Het doel dat het bedrijf heeft, behelst meer dan enkel verdienen aan energie. "We willen ook dat het net in balans is", zegt Wubbe. "En dat het bewustzijn van de gebruikers wordt vergroot. Goed gedrag geeft lage kosten en draagt ook nog bij aan de energietransitie." Het team is bezig daar nog een game bij te maken. "Zo houden consumenten er nog lol in ook."

Bron:
Dagblad van het Noorden
Icoon met pijl naar rechts in het blauw dikgedrukt.Icoon met pijl naar rechts in het blauw dikgedrukt.
Lees het artikel