10/8/22
Wegwijs

Nieuw soort energieleverancier sterk in opkomst

Er is een groeiend aantal energiebedrijven op de markt die stroom en gas leveren tegen dynamische inkoopprijzen. Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk.nl.

Bij een dynamisch energiecontract is de prijs die je betaalt voor stroom en gas afhankelijk van de prijzen op de handelsmarkt. Het tarief voor stroom kan ieder uur verschillen, afhankelijk van de vraag en het aanbod. De gasprijs verschilt om de dag.

Vraag en aanbod

Binnen de energiemarkt draait alles om vraag en aanbod. In de uren dat de vraag naar stroom hoog is, bijvoorbeeld tijdens etenstijd, ligt de stoomprijs hoog. Maar tussen 10:00 en 16:00 of ’s nachts schiet de prijs omlaag.

Volgens de energieleveranciers kan het soms voorkomen dat er zoveel aanbod is van stroom dat het net overbelast raakt, bijvoorbeeld op een hele zonnige dag met veel wind. Je krijgt dan zelfs betaalt als je stroom verbruikt. Het is leuk als je hier als consument van kunt profiteren.

7 bedrijven

Er zijn inmiddels zeven bedrijven in Nederland die dynamische prijzen aanbieden, waaronder Frank Energie, NextEnergy, easyEnergy en Energy Zero.“Voor dit type energiebedrijf schijnt veel interesse te zijn onder huishoudens” merkt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl op.

“Wat veel consumenten aanspreekt, is de mogelijkheid om het energieverbruik af te stemmen op de dynamische prijzen. Zo kun je met de app van de leverancier instellen dat je auto alleen wordt opgeladen tijdens de uren dat de stroomprijs het laagste ligt. Dat kan zomaar 20 tot 30 eurocent per kilowattuur verschillen”, aldus Kuijper.

Verschil met vast of variabel contract

Een belangrijk pluspunt van leveranciers met dynamische prijzen, is dat de gemiddelde energieprijzen lager lijken te liggen. Er wordt scherp ingekocht en er hoeven geen risicomarges te worden ingebouwd, zoals dat bij vaste en variabele energiecontracten wel gebeurd.

Bovendien verdienen dynamische energiemaatschappijen niet meer of minder als je meer of minder stroom of gas verbruikt. Prijzen worden 1-op-1 aan je doorberekend. Daarop worden vervolgens de overheidsheffingen in rekening gebracht.
Het verdienmodel van een dynamisch energiebedrijf bestaat dan ook uit een abonnementstarief dat je betaalt per aansluiting. Deze ligt rond de 5 euro per stroom- en/of gasaansluiting.

Onderlinge verschillen

Toch kunnen er ook tussen de dynamische leveranciers onderling verschillen. Frank Energie bijvoorbeeld, hanteert een dynamisch voorschot, wat betekent dat je termijnbedrag iedere maand anders is. In de winter betaal je vanzelfsprekend meer dan in de zomer.

Bij anderen, zoals NextEnergy betaal je wel een vast voorschotbedrag en wordt ieder jaar of bij het beëindigen van je contract berekend wat de werkelijke kosten zijn geweest.

Heb je op dit moment een aflopend vast contract of variabel contract? Dan kan het lonen om de tarieven die je nu betaalt te vergelijken met de tarieven van de dynamische energieleveranciers.

Bron: