21/12/23
Emerce

NextEnergy lanceert ‘eerste slimme thuisbatterij’

Energiemaatschappij NextEnergy claimt een eerste slimme thuisbatterij te hebben onthuld die via een app direct is gekoppeld aan haar dynamische energiecontract. Op deze manier kunnen consumenten automatisch meedoen op de onbalansmarkt en het financiële speelveld van het stroomnet. Met eerder gelanceerde thuisbatterijen konden consumenten met enkel de vooraf bekende tarieven hun batterij vullen. Nog niet met de actuele, real-time, tarieven op de onbalansmarkt.

De directe koppeling tussen de slimme thuisbatterij en een dynamisch energiecontract zorgt ervoor dat energie automatisch wordt opgeslagen wanneer er een hoog energie-aanbod is. Denk hierbij aan momenten dat de zon schijnt en of het hard waait. Wanneer het energie-aanbod laag is, kan de consument zijn eigen energie vanuit de batterij verbruiken. Als de consument deze energie niet gebruikt, kan de thuisbatterij automatisch stroom terug leveren, en verkopen, aan het net. De consument handelt hiermee automatisch met actuele energietarieven. Daarnaast worden consumenten op deze manier minder afhankelijk van het stroomnet.

Voor consumenten met zonnepanelen kan de koppeling van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract een extra toegevoegde waarde hebben. De salderingsregeling waar zonnepaneeleigenaren nu nog voordeel uit halen, wordt jaarlijks minder en zal gaan verdwijnen. Met de koppeling van een thuisbatterij met een dynamisch contract kan de opgewekte energie automatisch opgeslagen worden en vervolgens verbruikt of verkocht worden tijdens dure momenten op het stroomnet.

Het uiteindelijke doel van de energiemaatschappij is om samen met haar klanten een batterijcollectief te vormen. Het collectief gaat op basis van de aansturing van NextEnergy bijdragen aan het balanceren van het overvolle stroomnet. Met veel batterijen samen kan er een aanzienlijk verschil gemaakt worden op het overvolle stroomnet.

Dynamische tarieven gaan uit van de uurtarieven die een dag van tevoren bekend worden. Afgelopen jaar waren 390 momenten rendabel om slim te laden op basis van deze tarieven. Het gemiddelde rendement is 12 eurocent per kWh. Een 10kWh thuisbatterij kan ongeveer 3.900 kWh verhandelen per jaar. Door op deze manier te laden zorgt dit voor een rendement van 468 euro per jaar.

Bron: